OBUOLIŲ - SLYVŲ PYRAGAS BE GLITIMO, PIENO IR CUKRAUS

OBUOLIŲ - SLYVŲ PYRAGAS BE GLITIMO, PIENO IR CUKRAUS

REIKĖS: 

  • 10 Medjool datulių (apie 180 g, be kauliukų; jei norisi saldžiau – daugiau)
  • 2–3 v. š. šilto vandens (tik tiek, kad sumaltųsi į kremą, bet nebūtų skysta masė)
  • 2 puodeliai avižų be glitimo (apie 180 g, sumaltų į rupius miltus)
  • 2 puodeliai migdolų miltų (apie 200 g)
  • 80–100 g graikinių riešutų, pasmulkintų
  • 1 pakelis avokadų sviesto (apie 180–200 g; jei nesūdytas – žiupsnelis druskos)
  • 5–6 vidutiniai obuoliai (apie 600 g)
  • 5–6 slyvos (apie 250 g)
  • 1–2 a. š. meduolių prieskonių mišinio
  • 1 a. š. cinamono
  • Jei norisi – 1–2 v. š. klevų ar datulių sirupo 

 

EIGA: 

  1. Datulių kremas: datules pamirkyti šiltame vandenyje 15 min, nupilti, sumalti su 2–3 šaukštais vandens iki tirštos, kreminės masės. Padalinti į tris dalis.
  2. Tešla: avižų ir migdolų miltus sumaišyti su pasmulkintais graikiniais riešutais. Įtarkuoti šaltą avokadų sviestą, pirštais sutrinti iki trupinių. Įmaišyti 1/3 datulių kremo ir suminkyti iki kietokos, tvirtos masės. Jei lipni – įberti dar avižų ar migdolų miltų. Padėti į šaldytuvą, kol ruošiamas įdaras.
  3. Įdaras: obuolius ir slyvas supjaustyti nedideliais gabaliukais, pakaitinti keptuvėje be riebalų (galima su lašeliu vandens). Įmaišyti meduolių prieskonius, cinamoną ir 1/3 datulių kremo, pamaišyti, kol vaisiai truputį suminkštės. Jei norisi saldžiau – įlašinti klevų ar datulių sirupo.
  4. Formavimas: kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. Puse tešlos suspausti dugne (padarant ir ~1 cm kraštelius). Ant viršaus užtepti dalį datulių kremo, sudėti vaisių įdarą. Likusią tešlą trupiniuotai užbarstyti viršuje, dar pabarstyti graikiniais riešutais.
  5. Kepimas: kepti 180 °C temperatūroje apie 40–45 min, kol viršus gražiai apskrus. 

 

Nauda organizmui ir hormonams

  • Datulės – natūralus saldumas be cukraus, turi daug skaidulų, kalio ir magnio, kurie padeda stabilizuoti energiją ir cukraus kiekį kraujyje.
  • Avižos – beta gliukanai palaiko gerą žarnyno veiklą, lėtina angliavandenių pasisavinimą, todėl naudingos hormonų balansui ir cukraus kontrolei.
  • Migdolų miltai – gausūs vitamino E, magnio, augalinių baltymų; stiprina odą, nervų sistemą ir mažina PMS simptomus.
  • Graikiniai riešutai – omega-3 šaltinis, mažina uždegimą, svarbūs smegenų veiklai ir hormonų sintezei.
  • Obuoliai – pektinas palaiko žarnyno mikrobiotą, padeda mažinti cholesterolį, skatina švelnią detoksikaciją.
  • Slyvos – daug antioksidantų, skatina virškinimą, palaiko kraujotaką.
  • Cinamonas ir prieskoniai – mažina uždegimą, gerina jautrumą insulinui, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
  • Avokadų sviestas – sotieji riebalai, svarbūs hormonų gamybai, odos ir plaukų būklei, skydliaukės veiklai.

 

Rezultatas – maistingas, sotus, natūraliai saldus, priešuždegiminis pyragas, kuris ne tik patenkina saldumynų troškimą, bet ir padeda palaikyti hormonų balansą, odos sveikatą bei žarnyno funkciją.

 

SKANAUS! 

Grįžti į tinklaraštį